top of page

VARMT VÄLKOMNA TILL KURSGÅRDEN LINDSBERG

 

Lindsberg är en nyfiken, kreativ och samhällsförändrande mötesplats mitt i hjärtat av vackra Dalarna!

Hit kommer organisationer, företag och privatpersoner från hela landet för att mötas, utvecklas och förverkliga idéer.

Lindsberg är en kursgård som arbetar för en hållbar och rättvis samhällsutveckling. Visionen är att bli ett nav kring vilket människor samlas för att diskutera morgondagens utmaningar. Här vänds problem till lösningar, här provas nya metoder och här diskuteras lokala och globala frågor i tiden.

Verksamheten genomsyras av medvetna val, där alla inköp och råvaror speglar vår ambition om minsta möjliga miljöpåverkan och främjandet av goda arbetsvillkor och social rättvisa för alla.

Lindsberg tillhandahåller möteslokaler samt möjlighet till helpension för 50 personer i en prestigelös och välkomnande miljö för kurser, föreläsningar, konferenser och styrelsemöten.

Kursgården drivs av ett kollektiv tillsammans med ett stort nätverk av vänner och bekanta. Verksamheten är religiöst och partipolitiskt obunden och hålls igång i form av en ideell stiftelse.

MED EN HISTORIA SOM INSPIRERAR

Lindsberg ingår i det industrihistoriska landskap runt Falu gruva som UNESCO utsett till världsarv. På platsen låg förr en bergsmansgård, varom ännu den majestätiska eken från 1500-talet vittnar.Bergsmansgården byggdes 1905 om-till fattighus. Här bodde då föräldralösa barn, ensamma mödrar, fattiga och psykiskt sjuka och alla andra som inte kunde försörja sig. 1930 byggdes huset om till ålderdomshem, som det var fram till 1960-talet. 1973 togs Lindsberg över av ett av Sveriges första kollektiv. Huset hade då stått tomt i flera år och var i ett bedrövligt skick. Efterhårt arbete lyckades man med att göra Lindsberg beboeligt. 1979 köpte Jordens vänner fastigheten och skapade en kursgård under parollerna ”solidaritet, självtillit och resursbevarande”. Sedan dess har tusentals kurser och andra evenemang ordnats på kursgården. 

 

Över 50 RUM, GRÖNSAKSLAND & SJÖ

Huset är på 1500 kvm boyta, här finns samlingssal, matsal, kök, bibliotek, biograf, vackra sovrum, kreativa ytor, möteslokaler och mycket mer. Utanför växer trädgården med ekologiska grönsaksodlingar, bärbuskar, fruktträd, blomsterrabatter och den gamla eken. Omgivningen är skogar, ängar och sjöar. En kort promenad bort ligger sjön Varpan där man kan bada.

bottom of page